Zoete aardappelfrietjes met een romige avocado dip met sinaasappelsap

Ik vind zoete aardappel friet zó ongelofelijk lekker! Serieus. Daar kun je me ‘s nachts wellicht voor wakker maken. Ik vind ze zelfs lekkerder dan ‘normale’ friet. Eens per week maak ik deze lekkere frietjes en vandaag deel ik graag het recept met jou. Natuurlijk met een lekkere saus met een verrassend ingrediënt.

Eerst de frietjes!

Zoete aardappelfrietjes:

Ingrediënten:

  • 2 grote zoete aardappels
  • 2 eetlepels kokosolie gesmolten (of welke olie jij lekker vindt)
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 1/2 theelepel Keltisch zeezout
  • 1/4 theelepel verse zwarte peper

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.
  2. Schil de zoete aardappels en snijd ze in frietjesvorm (of welke vorm je dan ook wilt)
  3. Doe de gesneden aardappels in een grote kom.
  4. Voeg de kokosolie, gerookte paprikapoeder, het zout en de zwarte peper toe aan de kom. Meng dit goed door elkaar, zodat alle frietjes gelijkmatig bedekt zijn met de kruiden en olie.
  5. Leg de frietjes vervolgens op de bakplaat in een enkele laag (zodat ze niet te dicht op elkaar liggen).
  6. Bak de frietjes in de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot ze knapperig zijn. Tip: Draai ze halverwege de baktijd een keer om voor gelijkmatige garing.

Goed, de frietjes zitten in de oven. Nu is het tijd voor de saus en geloof me, deze is echt enorm lekker! Mijn favoriet.

Wat heb je nodig?

Avocadosaus met sinaasappelsap:

Ingrediënten:

  • 1 rijpe avocado (zo’n lekkere zachte)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt (of twee als je dat lekker vindt)
  • 2 eetlepels Griekse volle yoghurt (of andere yoghurt naar keuze)
  • Het (vers!!) sap van 1/2 sinaasappel (trust the proces)
  • Een handvol verse peterselie, fijngehakt.
  • Een handvol dille, fijngehakt
  • Een handvol lente-uitjes als garnering
  • Zout en peper naar smaak
  • Cayennepeper naar smaak

Instructies:

  1. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  2. Voeg de fijngehakte knoflook, de Griekse yoghurt en het sinaasappelsap toe aan de kom.
  3. Gebruik een vork of een staafmixer om alle ingrediënten goed te pureren tot een gladde saus.
  4. Roer de fijngehakte kruiden vervolgens door de saus.
  5. Breng de saus op smaak met de cayennepeper, zout en peper en strooi de lente-ui erover.

Dit is zo ontzettend lekker en favoriet bij ons thuis. Oké, eerlijkheidshalve moet ik schrijven ‘favoriet van mij’, want de rest van mijn gezin vindt zoete aardappel vies. Enfin, eet smakelijk en laat je weten als je het gemaakt hebt en wat je ervan vond?

Rachelle Verhage

Eigenaar

FOTOGRAFEERT, AVONTURIERT, PRAAT & SCHRIJFT 'FOR A LIVING'. PAST NIET IN JOUW HOKJE. LIEFDEVOLLE DWARSDENKER. HOUDT NIET VAN ECHO-KAMERS. DRAAGT MODDERLAARZEN (GEEN GLAZEN MUILTJES). DEED TALLOZE OPLEIDINGEN. OMDAT ZE GOEDKEURING ZOCHT DIE ZE UITEINDELIJK IN ZICHZELF VOND. WOONT IN DE HOOFDSTAD VAN ZEELAND (MET GEZIN VAN 9), LIGT VAAK IN DE ZEE (OOK IN DE WINTER) EN WERKT VANUIT BUS KEES. WAS NOMADE IN VORIG LEVEN, LOOPT LIEFST OP BLOTE VOETEN EN DOET VAAK MAAR “EEN DOTJE” (VERTALING ZEEUWS = ZOMAAR IETS).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.