9 tips tegen een herfstdip

De zomer is nog niet voorbij maar wel op zijn eind. Veel mensen zijn nog niet toe aan de herfst. Sterker nog: Veel mensen hebben last van een herfstdip of zelfs een herfstdepressie.

Jaren geleden had ik (Wendy) last van een herfstdip die soms weken duurde. Dat wil zeggen dat ik mezelf benauwd voelde omdat de deuren niet meer open konden staan, zonder dat je de rillingen kreeg, maar vooral ook door het gebrek aan daglicht. De donkere ochtenden, de schemer die steeds eerder kwam… Ik vond het maar niets. Ik verlangde enorm naar de zomer en kon moeilijk accepteren dat die voorbij was.

In dit artikel deel ik een aantal manieren waarop ik ervoor gezorgd heb dat ik geen last meer heb van een herfstdip. Doe er je voordeel mee!

1. Beweeg mee met de natuur (jij bent daar onderdeel van)

Destijds was dit de allergrootste eye-opener voor mij waardoor ik niet alleen de herfst maar álle seizoenen meer ben gaan waarderen. Wij zijn onderdeel van de natuur. De natuur heeft een cycli en jij ook… Door alle menselijke ‘ingrepen’ zoals verwarming, elektriciteit, lampen die aangaan als het donker is, zijn we het contact met de natuur kwijtgeraakt. We leven vaak letterlijk tegen de natuur en haar ritmes in.

Mij hielp (en nog steeds) het besef dat ik onderdeel van de natuur ben en dat het heel natuurlijk is dat ik meebeweeg met de seizoenen.

Mij helpt het ook om mezelf te verdiepen in de seizoenen. Ik doe dat vooral door erover te lezen. Ik vond jaren geleden, toen ik dit voor het eerst ging doen, de boeken van Weleda, ‘Leven met de seizoenen’ heel erg mooi. Volgens mij zijn ze niet meer verkrijgbaar, tenzij je ze ergens tweedehands vindt.

Het boek ‘Leven en werken op basis van de ritmes van de seizoenen’ schijnt een aanrader te zijn. Ik heb ‘m zelf nog niet gelezen maar hij staat op mijn lijstje. 

Ik lees momenteel dit boek: ‘Jaarcircel’.

Natuurlijk is de beste manier om te leren over- en van de natuur, puur door er te zijn. Aaron en ik hebben vorig jaar een wandeling gedaan via ‘Op pad met de boswachter’. Hoewel we al best veel wisten van de natuur, hebben we toch weer veel nieuwe dingen geleerd en was het fascinerend om te zien hoeveel wilde dieren wij over het hoofd zagen. De natuurgids had namelijk een warmtebeeldcamera mee en liet zien hoeveel wilde dieren er naar ons keken.

Ik zeg ook altijd: ‘Ik vind het heel fascinerend en nog steeds elke keer bijzonder om wild te zien in het bos, zeker als we ‘even contact hebben’, maar zou het niet zo zijn dat zij stiekem ook nieuwsgierig zijn naar ons?’

herfstwandeling

2. Neem bewust afscheid van de zomer

Als je veel buiten te vinden bent, zal je merken dat je steeds meer de nuances in de natuur gaat waarnemen. Daarmee bedoel ik dat je de subtiele veranderingen in de natuur ziet, hoort, ruikt en voelt. Ook proeven overigens, maar daar kom ik later op terug. Daardoor verander je zelf ‘gefaseerd’ mee. Alles in je hoofd en je lichaam bereidt zich al voor, ze maken deel uit van de transformatie. Als je niet bewust leeft, zoals ik jaren geleden ook niet deed, overviel het gevoel van het einde van de zomer mij vaak.

Door veel in de natuur te zijn, voel ik ook echt een verandering in de atmosfeer. Ik voel als het ware de herfst al komen. Wist je trouwens dat veel in de natuur zijn en deze bewust zintuigelijk waarnemen en beleven, ook een enorme anti-stress tip is? Wie uit zijn hoofd wilt komen, moet zijn of haar zintuigen aanzetten in de natuur.

O, en is het tegenwoordig zo dat ik vrolijk en blij rondhuppel terwijl de regen op mijn hoofd valt en de bladeren af zie sterven? Nee, en dat is direct de volgende tip.

Als je naar de natuur kijkt, dan zie je letterlijk dat de bladeren afsterven. Alles dat naar buiten was gericht in de zomer, richt zich nu naar binnen. Ik sta mezelf dat gevoel van verlies om wat geweest is toe. Ik sta stil bij het voorbijgaan van de zomer en wat ik daarbij voel.

Ze zeggen niet voor niets: ‘What you resists, persists.‘ In vrij Nederlands vertaald: ‘Wat je probeert tegen te houden, blijft bestaan.’ Sterker nog: Vaak wordt het gevoel dan alleen maar erger. Het wil gehoord worden, emoties hebben namelijk een functie.

Het helpt om ze niet weg te duwen, te onderdrukken of ervoor te vluchten. Je hoeft echt niet in een hoekje te gaan huilen (mag natuurlijk ook), je kunt ook op een andere manier gehoor geven aan je gevoelens en emoties. Ga bijvoorbeeld schrijven over het gevoel, schilder, knutsel of doe wat ik zelf heel graag doe: Breng je huis in de ‘overgangsfase’ als je er tenminste van houdt om lekker in huis bezig te zijn. Dat breng me meteen bij tip 3.

3. Maak je huis en tuin herfstklaar

Ik voel op een gegeven moment een knop omgaan en dan merk ik: ‘Ja, ik ben klaar voor de herfst.’ Ik kan dat gevoel niet omschrijven, maar hoe meer ik dichter bij mijn eigen natuur leef en in de natuur ben, hoe meer ik dat gevoel heb. Dat is het moment dat ik meestal in de auto spring en naar een winkel ga om wat nieuwe accessoires te kopen.

Daarna duik ik in onze kelderkast op zoek naar passende, herfstige en andere accessoires. En tot slot, zeker nu we in het bos wonen, raap ik kastanjes, eikels, dennenappels en beukennootjes. Ik ga lekker creatief bezig in huis en zo geef ik uiting aan het herfstgevoel op een manier die bij mij past.

Misschien wil je het wel wat rigoureuzer aanpakken en schuif je met meubelen of geef je je muren een andere kleur. Muziekje aan, (geur)kaars erbij… Wat een mooie tijd om lekker in huis bezig te zijn.

Datzelfde geldt ook voor buiten. Maak je tuin herfstklaar, creëer een fijn ‘herfst- en winterzitje’ met vuurkorf en geniet van dat proces. Ik kan daar heel erg van genieten.

We blijven even buiten voor tip 4.

4. Ga naar buiten, ga naar buiten én ga naar buiten

Dit is de belangrijkste tip: Ga naar buiten. Zorg dat je daglicht in je ogen en op huid krijgt. Zet je zintuigen bewust aan en schuw een regenbui niet. Soms is het heerlijk (vind ik tenminste) om een boswandeling te maken terwijl het regent. Ik laat me er niet meer door tegenhouden. Zolang je het niet koud krijgt, geeft het mij ook vaak het gevoel dat ik leef. Daarna lekker droge kleren aan, houtkachel aan… Lekker!

Ik werk trouwens ook zoveel mogelijk buiten. Ik podcast vaak buiten. Klanten die het leuk vinden, worden door mij gecoacht tijdens een boswandeling en natuurlijk onze hond Dexter. Hij is een wandelende sportschool en mijn noodzaak om vaak buiten in het bos te zijn.

herfst dip
Hier zit ik regelmatig, lekker in het zonnetje in de herfst met onze hond

Daglicht en zuurstof doen wonderen voor je humeur en met name voor je gezondheid. Lange wandelingen kunnen je goed doen. Neem een thermoskan mee, kleed je warm aan en geniet van alle mooie kleuren die de herfst te bieden heeft. Heb je kinderen? Neem dan een tasje mee voor alle schatten die zij onderweg vinden. Besef eens hoe lekker de herfst eigenlijk ruikt?

5. Rituelen en leven volgens de seizoenen

Een ritueel vind ik al het ‘veranderen’ van ons huis en de tuin. Ik neem daar de tijd voor en nodig hiermee als het ware de herfst uit. Dat kan ook in jezelf, door te erkennen dat de herfst, ook voor jou als mens, een totaal andere periode is dan de winter, lente en zomer. Ik vertelde al eerder dat ik dat deed door onderzoek te doen naar de seizoenen én de invloed op de natuur en op onszelf. Er zijn veel sites en boeken waar ze dit uitgebreid uitleggen, dus dat zal ik hier niet doen. Ik zal het kort houden hoe ik dat doe.

Ik kook graag met producten die typisch horen bij het seizoen. Denk aan seizoensgroenten (zoals peulvruchten), maar ook aan kruiden die typisch bij de herfst horen.

De geuren van deze kruiden, kun je ook branden door geurkaarsen of oliën te gebruiken. Ik ben bijvoorbeeld ook op zoek naar van die leuke kruidenpotjes om de typische herfstkruiden in onze vensterbank te zetten. Dit soort ‘rituelen’ en het bewust gebruiken van seizoensproducten helpt mij heel erg om dicht bij te natuur (en dus ook die van mezelf) te leven. Door dit soort dingen kan ik er echt veel meer van genieten in plaats van dat ik mij er vroeger tegen verzette.

Wendy Borst

5. Ga iets nieuws doen!

Prikkel jezelf. Een nieuwe sport, een nieuwe cursus, opleiding of hobby. Schrijf dat boek dat je altijd al wilde schrijven. Probeer dat recept uit dat al weken op je koelkast hangt. Laat je inspireren op websites zoals Pinterest of bedenk leuke DIY projecten. En nog belangrijker: start er ook echt mee. De herfst is dé tijd om dit soort dingen te doen. Kop thee, koffie of chocolademelk erbij en genieten.

Of ga lekker aan de slag met je eigen ontwikkeling met een van onze programma’s, cursussen of methodieken. Binnenkort lanceren we er veel meer dan je nu al kunt vinden. Wil je hiervan op de hoogte gehouden worden? Abonneer je dan onderaan dit artikel op onze gratis nieuwsbrief.

4. Spreek af met mensen

Je bent niet alleen. De mensen met wie je in de zomer contact had, gaan ook met jou de herfst in. Trek een warme jas aan, knoop die mooie nieuwe sjaal om je nek en trotseer de storm om naar je lievelingscafé te gaan waar je familie, vrienden, collega’s of andere mensen je opwachten met een warme chocolademelk met slagroom. Of natuurlijk (die voelde je al aankomen) maak samen een mooie herfstwandeling. Ik val in de herhaling, I know.

6. Knutsel met kinderen

Ben je al eens met kinderen het bos in geweest? Die verwondering is inspirerend. Met blosjes op hun wangen schudden de kinderen hun tasjes met herfstschatten uit. Er zijn écht honderden websites van leerkrachten die hun (herfst)knutsel ideeën met de wereld delen. Leef je uit! Dit is qualitytime met je kinderen! En… wie zegt dat je kinderen moet hebben om te kunnen knutselen? Precies.

kind speelt met bladeren

7. Neem de tijd om gezond- en lekker te koken

De tijd nemen om te koken, ook dat kan heerlijk terwijl de regen tegen de ramen tikt. Gebruik verwarmende ingrediënten zoals kardemom, cayennepeper, gember, mosterd en kaneel. Kruiden en specerijen dragen ook nog eens bij aan een gezond immuunsysteem. Nodig mensen uit om te komen eten en geniet van de gezelligheid. Want de herfst staat ook bekend om gezelligheid.

8. Maak tijd voor romantiek

Terwijl de wind om je huis giert, kun jij zelf voor een storm binnen zorgen. Een tropische storm welteverstaan, als je snapt wat ik bedoel. Kruip samen onder de dekens, kijk een heel seizoen van jullie lievelingsserie in één dag of maak tijd voor een goed gesprek. Hoezo is het alleen heet in de zomer?

9. Gebruik een daglichtlamp

Ik heb veel baat gehad bij een daglichtlamp. Die gebruik ik, omdat Aaron en ik door de weeks vaak tussen 05:30 uur en 06:00 uur wakker zijn en al vroeg naar buiten gaan om onze hond uit te laten. Alleen… dan is het nog donker. Helemaal volgens onze natuur leven, dus wakker worden als het licht wordt en slapen als het donker wordt, is met Aaron zijn werk moeilijk te combineren… Daarom fake ik als het ware daglicht. En ja, het klinkt tegenstrijdig, omdat je daarmee het ritme verstoort, maar toch helpt het ons goed om wakker te worden en ook om ‘s avonds goed in slaap te komen.

Ik heb sinds vorig jaar een nieuwe. Via deze link vind je de lamp die wij hebben: Klik hier

Ik gebruik onze daglichtlamp ook bij het aanbrengen van mijn make-up (superhandig) en als ik (sommige) video’s opneem als er te weinig daglicht is. Er zitten drie standen op: Fel blauw licht, ietwat geler licht en een oranje licht.

Als ik achter mijn laptop werk, zet ik de lamp ook weleens op mijn bureau als er weinig zonlicht naar binnen schijnt.

Ik hoop dat je iets aan mijn tips hebt, mocht jij nog een tip voor ons hebben? Laat het ons weten in een reactie onder dit blogartikel.

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.