Ik ben een zoetekauw.
Nee, ik BEN geen zoetekauw. Als je dat zo formuleert, dan zal je brein nada/noppes/nul energie steken in verandering. Omdat je iets bent. En als je iets bent, dan kan dat niet veranderd worden. Enfin. Beter is het om te zeggen: ‘Ik eet graag zoetigheid.’ Dan verwijs je naar gedrag en dat is wél veranderbaar.
Goed, het eerste punt is binnen.
Jaren geleden snoepte ik alles wat los en vast zat. Ik fietste van mijn werk naar huis en at dan gerust een Snicker én een Mars onderweg. Totdat ik door een collega werd uitgedaagd om een week niet te snoepen.
Ha! Een uitdaging! Die ging ik aan. Mijn trots zorgde ervoor dat ik er alles aan deed om te slagen. Hoe ik dat deed, gaat me ook vandaag met de volgende stap helpen. Ik deed onderzoek naar snoep. Wat zit erin? Wat doet het? Terwijl ik las over e-nummers en andere chemische troep, gebeurde er iets in mijn hoofd. Als ik een pot snoep zag, dan zag ik chemische troep. Ik voelde weerstand. Yes! Tot op de dag vandaag, eet ik ik weinig snoep omdat dat beeld nog steeds in mijn hoofd zit.
Toch merk ik dat ik regelmatig onze snoepla open en dat mijn hand richting de stroopwafels, chocola of dropjes gaat. En die hand gaat voor ik het weet naar mijn mond. Nou, de rest van het verhaal kun je je wel voorstellen. Het is een gewoonte geworden. En niet een waar ik blij van word.
Ook al mag ik dan geen probleem met overgewicht hebben, van binnen gebeurt er natuurlijk van alles met wat ik in mijn mond stop aan zoetigheid. Mijn lichaam heeft zoveel suiker helemaal niet nodig, maar moet er toch wat mee. Ik weet gewoon wat het positief effect van veel minder suiker door snoepgoed is. Mijn huid werd destijds beter, het gerommel in mijn buik werd een stuk minder luid. Heel veel voordelen dus.
Nu ben ik op het punt dat ik nieuwsgierig ben wat er gebeurt, wat voor effect het heeft als ik nóg minder overbodige suiker en andere onnodige toevoegingen eet.
Wordt mijn cellulitis dan minder? Heb ik dan nóg meer mentale en fysieke energie? Is mijn lichaam me dankbaar? Word mijn huid gladder?
Ik weet gewoon, ik voel gewoon: nu is de tijd om nog bewuster om te gaan met snacks. Mijn doel is om minder en bewuster te snoepen. Er intens van te genieten. Bewust kiezen voor zo’n moment, niet omdat het een gewoonte is. Ik geloof zelf in een bewuste leefstijl, waarbij de basis heel goed is en je jezelf toestaat te genieten maar wel aan de toekomst denkt. Binnen de coaching noemen ze dat: ‘hedonistische calculus’.
Het is het calculerend afwegen van genot en pijn, van de kosten en baten op korte en langere termijn. Het is niet nuttig alleen maar nu te genieten maar ook niet om alleen maar voor de toekomst te leven. Het gaat erom dat je een balans vindt waarin je aan je behoeften in het nu denkt maar ook die in de toekomst.
Er zijn veel mensen zoals ik, die een betere levensstijl willen. Om verschillende redenen. Meestal willen we ons goed voelen, er goed uitzien en fit zijn. Daarom deel ik mijn aanpak en ervaring met je om je te inspireren. Superleuk als je onderaan dit artikel of op onze Social Media kanalen jouw ervaringen met ons deelt. Zo houden we elkaar scherp en kunnen we elkaar motiveren.
Ik begin vandaag met stap 1: Onderzoek.
Stap 1: onderzoek
Bij mij werkt het goed om bewust te worden van wat suiker precies doet met je lichaam. De positieve effecten van suiker kende ik al. We hebben suiker nodig. Maar niet zoveel als ik elke dag eet. Ik onderzoek dan ook de negatieve effecten van suiker door hierover te lezen en podcasts te luisteren. Ik onderzoek ook wat de positieve effecten zijn van minder suiker eten.
Ik heb niet als doel om volledig te stoppen met het eten van bewerkte-suiker-producten. Ik noem het bewust ‘bewerkte-suiker-producten’. Ik bedoel hiermee koekjes, snoepjes, ijs, chocola, taartjes en gebakjes. We krijgen door het eten van gezonde voeding, zoals fruit, al de hoeveelheid suiker binnen die we nodig hebben om goed te functioneren. Teveel aan suiker en dan vooral de bewerkte soort, verstoort processen in ons lichaam. In onze cellen, in onze darmen, onze huid, onze hormoonhuishouding en onze organen.
Ik haal overigens hier veel informatie en motivatie uit:
Onderstaande film (ik heb ‘m gehuurd via YouTube) heeft heel veel indruk gemaakt op Aaron, Luca en mij. Sinds het kijken van deze film, is Aaron steeds suikerklontjes aan het tellen aan de hand van de ingrediëntenlijst op producten. Het heeft ervoor gezorgd dat hij gestopt is met het drinken van cola.
Stap 2: motivatie versterken
Door stap 1, het onderzoek, ben je je motivatie al aan het versterken. Mijn advies is dan ook om zowel de negatieve effecten van suiker op korte en lange termijn te onderzoeken als de positieve effecten als je stopt met (teveel bewerkte) suiker.
Zonder motivatie kom je niet ver. Motivatie komt uit 2 bronnen:
- Urgentie, noodzaak. Dit is als je er zoveel last van hebt, dat je niet anders kan dan veranderen.
- Verlangen. Dit is het fijnste motortje om aan te zetten tot verandering en dit te blijven doen. Ik zeg dan ook vaak tegen mijn klanten: ‘Voed je verlangen.’
Ik zal je laten zien hoe ik zowel de urgentie als het verlangen versterk.
Allereerst geef ik antwoord op deze vragen:
Zelf motiverende vragen – benadrukt de nadelen van de huidige situatie
- Wat zijn de nadelen van de situatie waarin je zit?
- Hoe ziet je leven/werksituatie eruit als je niets doet?
- Welke beperkingen heb je vanwege dit probleem?
Voordelen van veranderen – benadrukt de voordelen van veranderen
- Hoe zou je werk/leven eruit zien als je het probleem niet meer had?
- Wat maakt het de moeite waard om te veranderen?
- Wat zijn de voordelen van verandering?
Ik zal mijn antwoorden hieronder met je delen. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. Denk goed na over deze vragen. Zie de consequenties voor je als je niets doet maar ook als je vanaf vandaag minder suiker gaat eten.
Zelf motiverende vragen – benadrukt de nadelen van de huidige situatie
Wat zijn de nadelen van de situatie waarin je zit?
- Ik voel me slecht elke keer als ik iets uit de la pak, omdat ik weet dat het niet goed is en ik het toch doe.
- Het veroudert mijn huid.
- Het verergert en houdt mijn cellulitis in stand. Als ik in de spiegel kijk, dan zie ik dat en het voelt niet goed. Het voelt alsof het niet bij me past. Het voelt alsof ik dit zelf mijn lichaam aandoe. Het hoeft niet helemaal weg maar als ik niets doe dan wordt het alleen maar erger.
- Het laagje vet op mijn buik gaat niet weg zolang ik maar blijf snoepen. Ik kan niet dragen wat ik zou willen dragen. Jurken, rokjes en broeken hangen en liggen in de kast en die kan ik niet aan omdat ik me er niet goed in voel en omdat het niet lekker zit.
- Ik weet dat ik het verouderingsproces versnel en ook dat er door teveel suiker en troep verstoringen in mijn lijf op kunnen treden. Daardoor kan ik ziek worden. Ik zie voor me hoe mijn aderen dichtslibben! Auw, die voel ik!
- Mijn darmen krijgen problemen doordat ze volgepropt worden met suiker. Een minder goede darmconditie betekent ook mentaal minder fit zijn!
Hoe ziet je leven/werksituatie eruit als je niets doet?
- Dan zie ik elke dag kleding die ik niet kan dragen. Ik heb het gevoel dat ik mezelf dan moet verstoppen. Ik voel me niet sexy en aantrekkelijk. Vooral omdat ik weet dat ik sommige dingen zelf in de hand heb en niet goed voor mijn lichaam zorg. Ik voel schaamte. Elke dag.
- Ik krijg klachten. Darmklachten, ik ben niet fit genoeg, mijn lichamelijke energie gaat steeds meer achteruit. Ik krijg problemen met mijn gebit. Die doet ook pijn!
- De bobbeltjes onder mijn huid worden erger.
- Mijn huid wordt steeds slapper en droger. De elasticiteit gaat eruit hoeveel collageen ik ook slik. Niet leuk.
- Op lange termijn breng je schade toe aan je gezondheid. Ik heb dit gezien bij mensen die teveel alcohol (ook suiker) en taartjes, snoepjes en snacks aten. Wat mij enorm is bijgebleven is het beeld van een oudere persoon die in het ziekenhuis in een grote-mensen-kinderstoel met slabbetje zat en geholpen moest worden alsof het een klein afhankelijk kind was. Dat beeld vergeet ik niet meer. Dat was voor mij een extra motivatie. Dat wil ik voorkomen!
- Een slechte levensstijl wordt gelinkt aan mentale ziekten. Oftewel: je brein kan ziek worden en minder functioneren. Dat lijkt me verschrikkelijk.
Welke beperkingen heb je vanwege dit probleem?
- Ik kan niet dragen wat ik wil.
- Ik ervaar niet het energieniveau dat ik zou willen.
- Ik merk dus dat ik dingen niet kan doen die ik zou willen doen.
- Ik voel angst als ik eraan denk dat dit steeds erger zal worden.
- Ik zie mijn huid ouder worden en dat is normaal maar ik weet dat er een deel is wat ik zelf veroorzaak.
- Ik voel me afhankelijk van chocola of iets anders zoets.
Probeer bij het in kaart brengen van de nadelige effecten, jezelf als het ware pijn te doen! Zie de negatieve effecten voor je, voel ze!
Voordelen van veranderen – benadrukt de voordelen van veranderen
Hoe zou je werk/leven eruit zien als je het probleem niet meer had?
- O, YES! Dan kan ik al die leuke jurkjes, rokjes en broeken weer aan.
- Ik zie dat mijn huid beter wordt! Het wordt gladder, elastischer en het voelt goed! Het verjongt.
- Ik ben zo trots op mezelf!
- Ik voel meer energie! Zowel mentaal als lichamelijk! Ik voel weer hoop dat ik de dingen kan doen die ik wil doen omdat ik er de energie voor heb.
- Ik voel me helder in mijn hoofd.
- Als ik wat neem, geniet ik er intens van.
- Ik slaap nog beter.
- Ik voel me goed over mezelf.
- Mijn lichaam is mij dankbaar.
- Mijn anderen zijn schoon en soepel. Wat heerlijk. Ik voel het gewoon van binnen.
- Mijn gebit is me ook dankbaar.
- Het voelt goed om zo bewust te leven.
- Het voelt goed om mijn lichaam serieus te nemen en er niet zoveel troep meer in te stoppen.
Wat maakt het de moeite waard om te veranderen?
- Lisa, Aaron, Luca. Veel energie hebben.
- Mijn familie, veel energie hebben om leuke dingen te doen.
- Heerlijk opgewekt, helder wakker worden.
- Ik kan de allerleukste kleren aan.
- Ik voel me jonger.
- Ik voel me mezelf.
- Ik ben gezonder.
- Ik vergroot de kans om langer gezond en vitaal te leven.
- Ik kan veel meer doen.
- Het is leuk om mijn lichaam en huid gezonder te zien worden!
- De kans dat mijnbrein goed blijft functioneren is veel groter. Dat maakt ook dat je het leven zo lang mogelijk heel bewust kunt blijven ervaren.
- Mijn buurman van 80+ is een rolmodel. Hij leeft heel gezond, is superfit, helder en doet nog allerlei leuke en interessante dingen. Dat wil ik ook!
- Een leuke, fitte oma worden als Lisa en/of Luca kinderen (mogen) krijgen.
- Iets lekkers krijgt een heel andere betekenis.
Wat zijn de voordelen van verandering?
- Het zal vanaf vandaag al heel goed voelen dat ik ertoe in staat ben.
- Alle punten hierboven.
- Me goed voelen over mezelf.
- Aantrekken wat ik leuk vind.
- Me jong en vitaal voelen.
- Betere slaap, helder in mijn hoofd, meer energie, kan doen waar ik zin in heb, krijg veel meer gedaan.
Stap 2 is het allerbelangrijkste. Als je niet 100% gemotiveerd bent, dan gaat het niet lukken. Dit is overigens mijn manier en laat jij mij weten hoe jij dit voor elkaar krijgt? Inspiratie is altijd welkom.
Hoe ik stap 3: een week zonder suiker ervaar, kun je hier lezen.
Succes!
Motivatie komt ook voort uit weten wat je écht belangrijk vindt in je leven. Dat ontdek je met dit online programma: