MET JE BILLEN VAN DE BANK AF, HET IS NU ECHT TIJD OM GEZONDER TE LEVEN

meer bewegen

Ondanks dat ik ervan baalde dat ik te veel snoepte, te weinig bewoog en me steeds maar weer voornam dat ik mijn leven ging verbeteren, lukte het toch niet.

Als je wat wilt veranderen heb je er niet genoeg aan door te zeggen dat je minder wilt snoepen, beter wilt eten en meer wilt bewegen.

Voor je brein is dit namelijk onvoldoende informatie om de verandering te starten en al helemaal niet om het vol te houden. ‘Iets vol moeten houden’ houdt je brein sowieso niet zo van.

Je zult je brein moeten ‘scripten’. Dat wil zeggen: Je moet het vertellen wat je precies bedoelt in woord en vooral in beeld. Je brein heeft het nodig om te weten wat het nieuwe gedrag inhoudt en dat lukt het best als je dat tot in detail kunt verbeelden.

Je brein heeft richting nodig

je brein is net een navigatiesysteem

Je brein is net een navigatiesysteem. Het werkt niet goed als je het vertelt waar je niet heen wilt. Het werkt ook niet goed als je alleen de plaatsnaam invoert terwijl je naar een specifiek adres wilt. Zo werkt je brein dus ook.

Als je zegt: ‘Ik wil meer bewegen en minder snoepen’, dan kan je brein daar helemaal niets mee. Want wat bedoel je met meer bewegen? Wat is bewegen voor jou? Wat betekent meer? Hoeveel meer? Datzelfde geldt voor minder snoepen.

Je kunt dus ook zeggen dat je gewoon een plan nodig hebt.

Het is net manifesteren: Het werkt veel beter als je niet alleen het einddoel visualiseert, maar ook de tussenstappen, inclusief de momenten waarop je het moeilijk hebt. Dan gaat het pas écht werken. In een ander artikel en in een podcast zal ik je binnenkort meer vertellen over deze manier van manifesteren. Wil je een seintje als dat artikel en de podcast voor je klaarstaat? Schrijf je dan hier in voor onze mindshiftmail. Je krijgt dan als eerste het artikel en de link naar de podcast in je mailbox.

Hoe ik gezondere, nieuwe gewoonten integreer(de) in mijn dagelijks leven

Stap 1: maak helder wat je doel is en ook waarom dat zo belangrijk voor je is

Alles begint met een visie. Een beeld hebben van wat je graag wilt bereiken. Het is belangrijk dat je voor jezelf nagaat of dat wat je wilt echt van binnenuit komt. Waarom wil je het? Om te voldoen aan een bepaalde verwachting? Of omdat je echt intrinsiek gemotiveerd bent? Het verschil weet je door te weten wat jouw persoonlijke waarden zijn. Als je die helder hebt, heb je een innerlijk kompas, een soort validatiesysteem aan de hand waarvan jij je keuzes en doelstellingen kunt toetsen. Dan pas gaat het werken.

Meer weten over persoonlijke waarden.

Ga naar de mindshiftmethode waarmee je je visie helder krijgt.

Stap 2: maak een plan

Als je doel helder is, dan is de volgende stap voor jezelf bepalen wat je gaat doen om dat te bereiken. ‘Ja, maar met manifesteren kun je het hoe toch aan het Universum overlaten?’

Ja en nee.

Je kunt hulp vragen over het hoe, door heel duidelijk aan te geven wat je wilt en waarom je het wilt. Dan zal je zien dat er HOE’s op je pad komen die je vaak zelf niet kunt bedenken.

Ik zei ruim 1,5 jaar geleden:

‘Ik wil graag fit, energiek, vitaal en gezond zijn.’ Ik heb deze containerbegrippen helemaal uitgeschreven en gevisualiseerd, zodat mijn brein en het Universum wisten wat ik bedoelde met deze woorden. Ook mijn waarom was duidelijk. Ik voegde eraan toe: ‘Ik wil graag een manier vinden waarop ik van nature voldoende beweeg op een manier die bij mij past. Lekker bezig in en om het huis en heerlijk wandelen in het bos.’

Niet veel later kwam er een hond op ons pad. Dat verhaal zal ik je nog wel een keer vertellen, want dat was ook duidelijk een manifestatie. Een hond die veel beweging nodig had. Veel betekent minimaal 1x per dag een wandeling van 1 uur tot 1,5 uur. Daarnaast nog 2 x per dag een kortere wandeling.

Wat ook goed paste bij mij, is dat ons huis zowel binnen als buiten veel onderhoud vergt. De tuin is groot, het huis is groot en we hebben drie huisdieren.

Zo kwam het dat ik op een natuurlijke manier, die voor mij goed voelt, enorm veel beweeg.

Mijn conditie (en die van Aaron ook) werd in korte tijd beter en beter. Ik merkte dat aan alles. Aan hoe snel mijn hartslag weer tot rust kwam na inspanning, hoe makkelijk ik heuvels kon beklimmen (soms zonder dat ik er erg ik had dat ik dat deed) terwijl eerder mijn spieren verzuurden en ik liep te hijgen.

Ik merk het ook aan voetballen met mijn familie. Ik houd het veel langer uit.

Toch wilde ik nog een stap verder en dat is dat ik graag mijn buikspieren, rugspieren en bilspieren wil versterken. Als die zone gespierder is, voel je je ook krachtiger. Je voelt het aan je houding. Ze noemen het ook niet voor niets je core.

Daar moest dus een plan voor komen omdat zeggen dat ik elke dag buikspieroefeningen ging doen, niet werkte. Ook niet als ik het elke dag opschreef.

Stap 3: knoop je nieuwe gewoonten vast aan reeds bestaande gewoonten

Ik hou van tiny habits. Kleine stapjes. Ik scripte als het ware mijn brein door voor me te zien hoe, wanneer en hoeveel buikspieroefeningen ik per dag deed. Ik zag voor me dat ik na het opmaken van het bed, want dat doe ik elke dag al uit gewoonte, ging liggen op het bed en 20 buikspieroefeningen deed. En dat werkte.

Vanuit daar ben ik het gaan uitbreiden. Als ik naar de wc ga in onze badkamer die aan onze slaapkamer grenst, dan ga ik daarna weer op bed liggen en doe ik weer 20 buikspieroefeningen. Uiteindelijk werden het er 25 en zo wordt het steeds meer. Ik merk dat het een vaste gewoonte is, net zo natuurlijk als tandenpoetsen.

Omdat ik effect zie en daar heel blij mee ben, motiveert het nog meer en merk ik dat ik gedreven ben om elke keer een stapje meer te zetten. Maar dat mag in kleine stapjes, zo blijft het behapbaar. Overigens hoef je ook niet te blijven verbeteren. Als je merkt dat dit werkt, blijf het dan gewoon doen.

Kleine gewoonten die voor mij goed werken:

1. Zoek de weerstand op in het huishouden

Als ik stofzuig, doe ik dat met kracht. We hebben een Dyson en dat ding is behoorlijk zwaar als je ‘m als kruimeldief gebruikt. Ik doe dat dan bewust met één hand. Ik voel dat zowel in mijn armspieren als mijn handspieren. Ik weet dat hierdoor mijn spieren weerstand krijgen en dus getraind worden.

Hetzelfde doe ik met dweilen. Ik doe dit een keer per week. De gang doe ik vanwege de blubber uit het bos tussendoor op mijn knieën wat je echt voelt aan een aantal spieren.

huishouden als workout

2. Loop veel tussendoor

Als er spullen naar boven gebracht moeten worden, dan loop ik zo vaak als mogelijk naar boven. Onze kattenbakken en dierenspullen staan in onze kelder. Elke dag moeten we dus een paar keer op en neer om erbij te kunnen. Je kunt dit ook doen door je auto gewoon een stukje verder weg te zetten.

3. Draag veel zware dingen

Ik draag zoveel mogelijk zware dingen zoals boodschappentassen en til het soms als gewichten even omhoog. Klinkt misschien gek, maar juist als je met de dagelijkse dingen de weerstand wat meer opzoekt, ben je elke dag je spieren aan het onderhouden en trainen.

4. Doe de dagelijkse lichamelijke activiteiten met kracht en tempo

Alweer die weerstand. Ramen wassen doe ik op een hoog tempo. Ik doe het met kracht en ik ben heel bewust aan het ramen wassen zonder bijvoorbeeld een podcast op de achtergrond. Dat dient twee doelen. Allereerst is het mindfull en krijgt mijn brein even de tijd om te fladderen. Ik ben met mijn aandacht in het nu.

Ten tweede zet ik dan extra kracht en let ik goed op mijn bewegingen. Je gebruikt je spieren bewuster en dat voel je.

Ik maak ons bed soms op alsof ons leven ervan af hangt. Ik gebruik mijn armspieren om de kussens op te schudden, stofzuig met die zware Dyson het bed en sla het dekbed uit vol kracht. Als je dit dagelijks doet, dan is dit gewoon een mini work-out.

Door dit soort kleine gewoonten die ik dagelijks doe, gekoppeld heb aan reeds bestaande gewoonten, zul je merken dat het ingesleten raakt. Net als tandenpoetsen.

krachttraining
Ook heel goed voor je arm-, bil- en beenspieren

5. Ga buiten de gebaande paden

Ook in het bos lopen we vaak routes die uitdaging bieden. Onze hond vindt dat heerlijk en ons lichaam ook. Stukje klimmen, klauteren, een afdaling hier en ruig terrein daar, waarbij je steeds met je hele lichaam in beweging bent.

Welke kleine gewoonte zou jij kunnen koppelen aan een reeds bestaande gewoonte?

Wendy Borst

Lifecoach, businesscoach en co-founder Mindshifters.nl

Verslindt boeken, tomaten en paprika's, maakt podcasts en luistert er ook graag naar, schrijft al sinds ze weet wat woorden zijn, nieuwsgierig naar het leven. Denkt graag zelf na, leert mensen in haar praktijk en op mindshifters.nl onder andere over mindset, hoogsensitiviteit, bewust denken, wet van aantrekking, de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein, high sensation seekers en hoogbegaafdheid.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.