Oké, wie heeft er ooit geprobeerd om op een wolk te kauwen? Niemand? Nou, dan zijn deze luchtige pannenkoeken de dichtstbijzijnde sensatie. We hebben allemaal die dagen waarop we onszelf ‘fluffy’ willen voelen, en laten we eerlijk zijn, deze pannenkoeken zijn het beste alternatief zonder jezelf in een marshmallowpak te hijsen. Dus trek je koksmuts aan en laten we een culinair wolkenduik maken in dit verrukkelijke recept. Eén van mijn favoriete ontbijtjes!
Wat heb je nodig?
- 200 g maïsmeel (of kokosmeel, zie uitleg onderaan dit recept)
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda
- Snufje Keltisch zeezout
- 240 ml karnemelk (of andere melk, maar ik vind dit lekker)
- 1 groot ei
- 2 eetlepels gesmolten kokosolie of roomboter
- 1 theelepel vanille-extract (optioneel, maar wel lekker)
- Roomboter of kokosolie om in te bakken
Hoe maak je het?
- In een grote kom meng je het maïsmeel, kokosbloesem suiker, bakpoeder, baking soda en Keltisch zeezout.
- In een aparte kom klop je de karnemelk, ei, gesmolten roomboter en vanille-extract samen.
- Giet het natte mengsel bij de droge ingrediënten en meng voorzichtig tot goed gecombineerd.
- Verwarm een koekenpan of bakplaat op middelhoog vuur en voeg een beetje roomboter (lekker van de boer) toe om te vetten.
- Giet ongeveer 1/4 kopje beslag voor elke pannenkoek in de pan en spreid het beslag voorzichtig uit met de achterkant van een lepel tot gewenst formaat (ik houd van klein en dik, ‘fluffy’ dus).
- Bak de pannenkoeken geduldig tot er belletjes aan de bovenkant verschijnen en de onderkant goudbruin is.
- Draai de pannenkoeken voorzichtig om en bak de andere kant nog 1-2 minuten.
- Herhaal dit proces totdat al het beslag op is. Je kunt eventueel de gebakken pannenkoeken warm houden in een oven op lage temperatuur, maar ik vind dat ze dan ter snel uitdrogen.
- Serveer de pannenkoeken met je favoriete topping. Mijn favoriet? Vijgen, rauwe honing en walnoten! Zó lekker!
Soms gebruik ik kokosmeel in plaats van maismeel. Het verschil?
Kokosmeel voegt een subtiele kokossmaak toe aan de pannenkoeken en zorgt voor een lichtere textuur. Deze pannenkoeken zijn vaak wat dichter en vullen snel, vanwege de absorberende eigenschappen van kokosmeel. De kokosmelk en kokosolie versterken de kokossmaak en dragen bij aan de smaak en geur van het gerecht.
Maïsmeel voegt een aangename maïsachtige smaak toe en geeft de pannenkoeken een ietwat knapperige textuur aan de buitenkant. Deze pannenkoeken kunnen iets hartiger aanvoelen dan traditionele pannenkoeken vanwege de maïsmeelbasis. De toevoeging van karnemelk zorgt voor een zachte binnenkant en helpt de smaken in balans te brengen.
Enfin, kies wat jij het lekkerste vind. Ik wissel het af met wat ik in huis heb. Simpel. Voor nu zeg ik eet smakelijk. Laat je weten als je ze gemaakt hebt?