De hashtag #echtinsta wordt veel gebruikt op Social Media, zoals Instagram. Mensen laten het ogenschijnlijke mooie plaatje zien, om vervolgens het echte plaatje te delen met “echt insta”. Dit hele fenomeen zette me aan het denken.
Wat is “echt insta” eigenlijk?
Is dat je shit en processen online delen? Is dat geen filters over je hoofd gooien? Is dat niet langer mooie plaatjes online delen, omdat je anders de illusie zou wekken dat je leven nep is?
Betekent “echt insta” dan dat al het andere nep is?
Dat de persoon die een filter over het hoofd gooit, niet een echt leven leidt en shit doormaakt? Dat mooie plaatjes niet echt zijn? Dat je shit niet online delen, maar dit offline doormaken, niet echt is?
Ik voel zelf niet de behoefte om bepaalde levensprocessen online te delen, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn. De ‘pockets of life’ die ik deel (klik hier) zijn wel degelijk echt en als er daartussen een traan vloeit, grijp ik niet naar mijn telefoon om dit vast te leggen, maar deel ik dat in mijn kring. Ieder het zijne.
Ik snap waar de uitdrukking ‘echt insta’ vandaan komt en ook wat het wil bereiken, maar wanneer er een voor- en een na situatie wordt geschetst schiet het mi haar doel voorbij. Je creëert dus het mooie plaatje om vervolgens het echte plaatje te laten zien met als doel het echt te houden?
Echtheid zit hem niet in wat jij deelt online en de processen die je laat zien. Echtheid zit in jou en dat mag je volledig naar eigen gevoel invullen. “Maar dragen we dan geen verantwoording naar de jongere generaties?” vroeg laatst iemand toen ik over dit onderwerp begon?
Deels. Het werken aan het niet langer maskeren van wat je niet wilt laten zien is helend en dit doorgeven aan de volgende generaties ook. Maar alleen als jij dit zo voelt, anders is het nog steeds niet echt.
Ik geloof daarnaast dat ieder mens ook een eigen verantwoording draagt voor de keuzes die ze maken, ook online. Ik geloof ook dat ik als ouder voor mijn eigen kinderen een verantwoordelijkheid draag om dit “alles” met ze te bespreken.
Ik geloof er alleen niet in dat ‘echt insta’ gebruikt wordt om al het andere (ook dat is subjectief) als ‘niet echt’ te bestempelen. Je weet namelijk nooit wat er achter een ogenschijnlijk mooi plaatje schuil gaat.