Het zal je vast niet ontgaan zijn; de pepernoten vlogen je in september al om de oren. Voor je het weet is het Sinterklaasavond en na nog een keer knipperen met je ogen, is het Kerst.
Veel mensen maken verlanglijstjes voor verjaardagen en feestdagen. Dat doen we niet voor niets omdat we graag willen krijgen wat we écht willen. Een blauwe trui krijgen terwijl je liever een roze had, kan echt een verschil maken.
Toch doen we dat voor ons brein niet. Ons brein is een supercomputer dat ervoor gemaakt is om voor jou te werken. Maar het moet wel de juiste instructies krijgen. En dat vergeten we vaak.
We leven niet bewust maar vooral op de automatische piloot
We kiezen vaak niet bewust wat we willen maar leven op basis van programmering die in je brein opgeslagen is. Voor een groot deel is dat programmering waar jij niet zelf voor gekozen hebt. Het is wat je bent gaan geloven. In de eerste instantie in je eerste zeven levensjaren toen je brein nog in de downloadstand stond. Informatie en feedback van buiten jou, zoals ouders en andere mensen die invloed op je hadden, werd door je brein aangenomen als ‘de waarheid’.
Waarheden over:
- wat er voor jou mogelijk is in het leven;
- hoe ‘het hoort’;
- wie je bent;
- wat je zou moeten doen in je leven, werk of relatie(s);
- hoe je eruit ziet of zou moeten zien;
- zelfs je lichaamsgewicht;
- je intelligentie;
- hoe de wereld is;
- wat goed of slecht is;
- wat normaal is en wat niet;
- of iets jou gaat lukken of niet;
- de normen waarnaar je moet leven;
- wat je wel of niet mag doen;
- geld;
- liefde;
- en ga zo maar door.
Ze noemen het ook wel ‘je paradigma’. Jouw beeld van de wereld, andere mensen en jezelf. Voor een groot deel is dat beeld gebaseerd op wat er in jouw programma zit.
Je dominante gedachten bepalen je realiteit
Voor een groot deel, draaien nog diezelfde programma’s van vroeger. Ook wel scripts of schema’s genoemd. De termen zijn niet zo belangrijk. Wel dat deze programma’s in grote mate je leven bepalen. Ik zeg weleens: ‘Je dominante gedachten bepalen je realiteit’. Maar die dominante gedachten zijn geen bewuste gedachten. Ze zijn er gewoon. Meestal al jaren.
Als je graag wilt weten wie je werkelijk bent, los van de normen en verwachtingen van andere mensen en de maatschappij en wat je écht wilt in je leven, werk en relatie(s), dan is het belangrijk dat je zelf gaat denken. Misschien denk je nu; ‘Huh? Maar ik denk toch al zelf?’ Dat blijkt in de praktijk nogal tegen te vallen.
We denken dat we (bewust) denken…
We denken vaak heel veel te denken maar in werkelijkheid hebben we veel gedachten. Uit onderzoek blijkt dat we ongeveer 60.000 tot 70.000 gedachten per dag hebben. Dit zijn grotendeels onbewuste gedachten. Die zijn er gewoon. Ze komen in je hoofd op doordat je ergens door wordt getriggerd.
Ongeveer 1000 van die gedachten zijn bewust. Dat zijn dus ‘dingen’ waar je echt over na moet denken. De onbewuste gedachten komen voort uit een soort automatische piloot.
Ik noemde al eerder: ‘Je dominante gedachten bepalen je realiteit’. Daarom is het handig om zelf grip te krijgen op welke gedachten je dominant wilt laten zijn. Je wilt ze als het ware zelf kunnen kiezen.
Kijk maar eens naar dit proces:
- Je gedachten zorgen voor bepaalde:
- gevoelens, je gevoelens bepalen
- je gedrag, je gedrag
- bepaalt het resultaat.
Dus als je je gedachten verandert, dan verander je niet alleen je gevoelens en emoties maar ook je gedrag en het resultaat.
Bewust worden van je gedachten
Maar hoe word je je nou bewust van je gedachten en hoe verander je ze zodat je krijgt wat je wilt?
Natuurlijk is de eerste stap om erachter te komen wat je dan precies wilt. Dan is de tweede stap om daarvoor bijbehorende gedachten te formuleren. Zo geef je je brein en het Universum als je werkt met de wet van de aantrekkingskracht precies aan wat het voor je mag doen.
Want daarvoor is het gemaakt: om instructies te krijgen wat het voor jou mag ‘uitpuzzelen’ en regelen. Als je al wat weet over de wet van de aantrekkingskracht die stelt: het gelijke trekt het gelijke aan (dus dat gaat onder andere ook weer over je gedachten) dan heb je vast weleens gehoord: ‘Jij gaat niet over het HOE. Het is jouw taak om vast te stellen wat je wilt en waarom je het wilt.’ Hoe je dat dan ‘aan gaat trekken’ daar hoef je niet over na te denken. Althans niet bewust.
Ik weet het, dat klinkt ingewikkeld omdat ik juist tegen je zeg dat je bewust moet nadenken!
Bewuste en onbewuste brein
Dat zal ik kort even uitleggen. Je brein deel ik dan even op in twee delen. Je bewuste brein (het jongste deel van ons brein dat strategisch, analytisch en bewust kan denken en de programmeur is) en het onbewuste brein (het oudste deel van ons brein waar onder andere ons instinct, onze emoties en onze programma’s ‘inzitten’).
Met je bewuste brein denk je na over wat je wilt en waarom dat belangrijk voor je is. Hiermee stel je als het ware doelen die ook echt bij je passen en die gedreven worden door de juiste, lees; jouw waarden.
Zet je slimme onbewuste brein aan het werk voor jou!
Door dit te doen, geef je je slimme onbewuste brein de opdracht om manieren te vinden om dit voor elkaar te krijgen. Het denkt heel anders dan het bewuste brein. Het verwerkt bijvoorbeeld naar zeggen 40 miljoen bits per seconde in tegenstelling tot je bewuste brein dat prikkels verwerkt met een snelheid van 40 bits per seconde. De cijfers wisselen overigens als je op zoek gaat op internet, maar de verhouding is duidelijk.
Je kunt je onbewuste brein zien als een computer dat voor jou gaat rekenen als je er een vraag aan stelt of als je er een instructie aan geeft.
Dat klinkt makkelijker dan het is, maar dat is het niet. Het vergt enige oefening en weten hoe je dit precies moet doen. Ga maar na: als je ergens naar toe wilt met de auto gebruik je waarschijnlijk een navigatiesysteem. Wil je naar mijn coachpraktijk, dan voer je hoogstwaarschijnlijk mijn complete adres in, inclusief huisnummer. Doe je dat niet, dan kun je de hele middag druk zijn met rondrijden in Beekbergen.
Kortom: als je wilt ontdekken wat je echt wilt én je brein en/of de wet van de aantrekkingskracht voor je wilt laten werken, moet je zorgen dat je de juiste instructies geeft en de juiste vragen stelt.
Wat kun je dan nu doen?
Oefen de komende tijd eens met jezelf de vraag stellen: ‘Maar wat wil ik dan wél?’ als je iets bemerkt dat je niet wilt of wilt vermijden.
Als je alleen al oefent met het bewust nadenken over wat je dan wel wilt, ben je je hersenen al aan het ‘programmeren’ in de gewenste richting.
Snak je naar meer en ben je geïnteresseerd in het werken met de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein en/of de wet van de aantrekkingskracht?
Wij ook! Wij gebruiken hiervoor tools omdat dat veel beter werkt dan op je eigen houtje je gedachten proberen te sturen. Kortom: wil je graag de superpower en het potentieel van je bewuste en onbewuste brein én de wet van de aantrekkingskracht gebruiken?
Daar helpen we je graag bij. Superleuk om dat met jou te doen. Dat kan nu meteen met: ‘Krijg wat je wilt met de kracht en het potentieel van je (on)bewuste brein en de wet van de aantrekking’. Plezier verzekerd als je dit gaat doen, dat beloven we je!