‘We zijn onze gedachten’ wordt weleens gezegd. Dat klinkt heel zweverig maar er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Jouw gedachten bepalen hoe je je voelt, welke keuzes je maakt en je gedachten bepalen zelfs je zelfbeeld. Slechte gedachten worden niet voor niets destructief genoemd. Ze kunnen je geestelijk en fysiek ‘kapot maken’. Geestelijk uiten deze gedachten zich door stressgevoelens, depressieve buien, verdriet, gejaagdheid, zenuwen en onmacht. Bekende lichamelijke klachten zijn hoofdpijn en migraine, pijn in je buik, duizelingen, zweten, huidproblemen, haaruitval, schommelingen in je gewicht en spijsverteringsproblemen.
Denk jezelf beter
Gelukkig zijn er ook gedachten die ervoor kunnen zorgen dat je je beter voelt in je hoofd én in je lichaam. Constructieve gedachten noemen we deze. Gedachten die letterlijk iets opbouwen. Het zijn bouwstenen voor meer geluk en gezondheid in je leven. Gelukkiger zijn met jezelf, acceptatie, daar wil je heen.
De allerbelangrijkste gedachte is die over jezelf. Zodra je de gedachte ‘Ik ben niet goed genoeg zoals ik ben’ verandert in ‘Ik ben genoeg zoals ik ben’ dan word je ook milder voor jezelf. Het is dan niet erg dat je fouten maakt, dat je niet elke dag op je best bent, een paar kilo’s teveel of te weinig weegt (naar de maatschappelijke standaard natuurlijk) of iets doms zegt. Het verandert niets aan wie je bent, je bent nog steeds oké.
Weet je trouwens dat het een groot verschil kan maken of je zegt:
‘Ik ben goed genoeg’ of
‘Ik ben genoeg’?
Het woordje ‘goed’ is subjectief. Dit is nu precies het woord wat voor iedereen een andere betekenis heeft. Want, wat is goed? Marisa Peer, een Britse hypnotherapeut waarvan ik methodes gebruik in mijn coaching, heeft een hashtag opgericht #iamenough.
Ik heb heel lang deze zinnen op een briefje geschreven die ik aan mijn computerscherm plakte:
Ik ben genoeg.
Ik doe genoeg.
Ik weet genoeg.
Ik heb genoeg.
Aan de slag met je gedachten
Probeer de komende tijd je destructieve gedachten eens om te buigen naar constructieve gedachten en ervaar wat dit met je doet, zowel geestelijk als lichamelijk. Haal wat vaker rustig adem als je een nare gedachte in je hoofd ‘hoort’, sta even stil en denk: ‘Is het echt waar wat ik denk? Wat is de positieve variant op deze gedachte?’
Destructieve gedachten versus constructieve gedachten
Ik doe ook nooit iets goed.
Ik doe veel dingen goed. Daarom is het prima dat dit me wat minder goed afgaat.
Iedereen vindt mij te dun of te dik.
Ik ben misschien een paar kilo te licht of te zwaar conform de maatschappelijke “norm” (maar daarover later meer), maar ik ben mezelf en ‘mezelf’ is hartstikke leuk, lief en aardig. Ik ben een leuk mens om mee om te gaan. Wat ik zelf te dik of te dun vind, bepaal ik natuurlijk ook zelf.
Ik kan dit niet! Of: dit gaat me toch niet lukken.
Ik ben trots op mezelf dat ik het ga proberen. Misschien lukt het niet, maar dat is niet erg. Ik hoef niet altijd te slagen. En ik weet dat ik vaker dacht dat ik iets niet kon, terwijl achteraf bleek dat ik het prima kon!
Ik ben moe, ik voel me slecht, ik trek het niet meer.
Ik heb voldoende energie om de dag door te komen. Ik ben vandaag lief voor mezelf en zorg goed voor mezelf. Dan voel ik me straks vast beter.
Dit komt nooit meer goed! Ik zie geen uitweg meer.
Ik heb voor hetere vuren gestaan en toen lukte het mij ook. Het is oké dat ik even in een dip zit. Het komt goed, echt.
Tips voor positievere gedachten
Vermijd woorden als ‘nooit’ en ‘altijd’ en besef dat het leven niet zwartwit is. Iets is nooit helemaal slecht of helemaal goed. Net als de dingen die je doet. En wees redelijk: als je denkt dat je toch niets kan, overdrijf je dan niet een beetje? Natuurlijk kun jij heel veel! En denk bij elke negatieve gedachte: helpt deze gedachte mij om me beter te voelen?
Wil je dat wij je hiermee helpen? Binnenkort vind je hier een korte cursus waarmee we je helpen regie te krijgen over je eigen gedachten en deze ‘om te buigen’ naar meer helpende, positievere gedachten. Schrijf je in voor onze mindshiftmail en we laten je weten wanneer deze cursus online gaat.